Πολύ λίγες χώρες στον κόσμο έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις ενεργειακές τους ανάγκες για μια ολόκληρη μέρα μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πλέον η Σκωτία είναι μία από αυτές. Την προηγούμενη εβδομάδα παρήγαγε το 106% της απαιτούμενης ενέργειας για 24 ώρες, αποκλειστικά  με τη χρήση ανεμογεννητριών, επιδεικνύοντας περίτρανα πως η πράσινη ενέργεια είναι εφικτή και αποδοτική.

Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία έχει καταφέρει να στηριχτεί αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, η Ολλανδία έχει φτάσει να παράγει έως και το 140% των αναγκών της, ενώ η Γερμανία κατάφερε να φτάσει το 95% της ζήτησης για μερικά λεπτά. Η Κόστα Ρίκα μπορεί να υπερηφανεύεται πως παρείχε ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές για 75 συνεχόμενες μέρες πέρυσι.

Η Σκωτία στο εν λόγω 24ωρο παρήγαγε το 106% της ζήτησης χάρη σε ανέμους καταιγίδας στις ακτές της, που έφταναν τα 100χλμ/ώρα. Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες έφτασε τα 39,545 megawatt/hour ενώ η συνολική ζήτηση δεν ξεπέρασε τα 37,202 megawatt/hour. Σκοπός της Σκωτίας είναι να παράγει το 50% της ζήτησης από ανανεώσιμες πηγές και φαίνεται πως θα το καταφέρει ένα χρόνο πιο νωρίς από το πρόγραμμα, ενώ θέλει να είναι ενεργειακά αυτόνομη με το100% της παραγόμενης ενέργειας να είναι από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.

Πηγή : water-waste.com

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.