ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ιστορικός καύσωνας στη Μεσόγειο

Αύξηση θερμοκρασίας στη Μεσόγειο
Avatar
Written by ecoscience

Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην περιοχή της Μεσογείου

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τη σελίδα climatebook, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 σημειώθηκαν ακραίες τιμές θερμοκρασίας σε περιοχές της Ιταλίας όπως η Σαρδηνία και η Σικελία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην περιοχή Jerzu της Ανατολικής Σαρδηνίας όπου η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας άγγιξε τους 48.2°C.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού και της έντασης των δασικών πυρκαγιών. Το σύστημα Copernicus ανέφερε ότι μέχρι τις 22 Ιουλίου του έτους σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν ήδη γίνει στάχτη περισσότερα από 173.374 εκτάρια, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των 80.000 εκταρίων που καταγράφηκε κατά την περίοδο από το 2003 έως το 2022. Σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία σημειώνονται πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας οι οποίες αποτελούν σημαντική απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους κατοίκους.

Έξαρση των πυρκαγιών

Εδώ και δύο εβδομάδες πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα, όπως η Κέρκυρα, η Νότια Ρόδος και η Ανατολική Αττική, αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαγιές. Ως απάντηση σε αυτή την έκτακτη ανάγκη οι αρχές απομάκρυναν προληπτικά δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες.

Αυτή η ξαφνική αύξηση των πυρκαγιών άλλαξε γρήγορα την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο που, μέχρι το πρώτο μισό του μήνα, φαινόταν να πηγαίνει καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο μέσα σε διάστημα μίας μόνο εβδομάδας η συνολική καμένη έκταση αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο πενταπλάσιο της μέσης ετήσιας τιμής για την περίοδο αναφοράς 2006-2022.

Πηγή:

www.climatebook.gr/istorikos-kafsonas-sti-mesogeio-neo-rekor-megistis-thermokrasias-stin-evropi-gia-ton-ioulio/

www.copernicus.eu/en/news/news/observer-global-wildfire-watch-copernicus-ems-and-cams-monitor-wildfires-2023

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.