ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Συχνότεροι οι καύσωνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω της Κλιματικής Αλλαγής

έρημος από τη μι απλευρά και πράσινη γη από την άλλη - Κλιματική Αλλαγή
Avatar
Written by ecoscience

Τον Ιούλιο του 2023 παρατηρήθηκαν φαινόμενα ακραίας ζέστης και καύσωνα, τα οποία θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβούν αν ο πλανήτης δεν είχε υπερθερμανθεί από τους ανθρώπους καίγοντας ορυκτά καύσιμα. Στις 18 Ιουλίου σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας στη Χιρόνα της Καταλονίας, με τη θερμοκρασία να φθάνει στους 45,4 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετοί θάνατοι λόγω θερμοπληξίας έχουν επιβεβαιωθεί σε ΗΠΑ, Μεξικό, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Αλγερία και Κίνα. Στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε συναγερμό εξαιτίας του καύσωνα. Μάλιστα σε πολλές από αυτές τις περιοχές η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε με αποτέλεσμα να αναφερθούν προβλήματα στην καλλιέργεια ελαιόλαδου στην Ισπανία και βαμβακιού στην Κίνα.

Όπως αναφέρει το δίκτυο World Weather Attribution (WWA), πλέον οι καύσωνες είναι θερμότεροι κατά 2,5°C στη Νότια Ευρώπη, 2°C στη Βόρεια Αμερική και περίπου 1°C στην Κίνα. Ωστόσο δίχως την Κλιματική Αλλαγή που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, τέτοια φαινόμενα ακραίου καύσωνα θα ήταν εξαιρετικά σπανία.

Ο Ιούλιος του 2023 αναμένεται να είναι ο θερμότερος Ιούλιος που έχει μετρηθεί ποτέ σύμφωνα με την Nasa και το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus. Αν ο κόσμος δεν σταματήσει άμεσα να καίει ορυκτά καύσιμα, θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά τους μέσους όρους θερμοκρασίας να ανεβαίνουν και να πηγαίνουμε σε ένα θερμότερο κλίμα με καύσωνες που θα διαρκούν περισσότερο.

Πηγή:

www.worldweatherattribution.org/extreme-heat-in-north-america-europe-and-china-in-july-2023-made-much-more-likely-by-climate-change

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.