ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας στη σύγχρονη ιστορία

Ιούλιος ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών
Avatar
Written by ecoscience

Ιούλιος ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών

Ο Ιούλιος του 2023 ήταν κατά 0,33 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 2019 όταν ο υδράργυρος είχε «σκαρφαλώσει» στους 36,63 βαθμούς κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, πολλές ήταν οι περιοχές στο Βόρειο Ημισφαίριο που τον περασμένο μήνα παρουσίασαν καύσωνα. Το ίδιο συνέβη στο Νότιο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής όπου οι θερμοκρασίες ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έσπασαν ιστορικά ρεκόρ για τον Ιούλιο με ακραίους θαλάσσιους καύσωνες σε πολλά σημεία του Ατλαντικού Ωκεανού. Παράλληλα, συνθήκες Ελ Νίνιο συνέχισαν να αναπτύσσονται στον ανατολικό Ειρηνικό. Στο Νότιο Ωκεανό που διαβρέχει την Ανταρκτική σημειώθηκε αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να προκληθεί πολύ χαμηλή κάλυψη θαλάσσιου πάγου γύρω από την ήπειρο.

Η Ιταλία και η νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ξηρασία συγκριτικά με το μέσο όρο, γεγονός που επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου.

Λαμβάνοντας υπόψη την τάση των τελευταίων 12 μηνών, πολλές περιοχές της Ευρώπης εξακολουθούν να υφίστανται μια εκτεταμένη και μακροχρόνια ξηρασία, συμβάλλοντας στην έκρηξη μεγάλων δασικών πυρκαγιών ειδικά στη Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από:

climate.copernicus.eu/july-2023-warmest-month-earths-recent-history

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.