Στα Καστριά Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 827 μέτρων βρίσκεται ένα μοναδικό σπήλαιο που προκαλεί δέος και έκσταση στους επισκέπτες του: το Σπήλαιο Λιμνών!

Όπως λέει και το όνομά του, το Σπήλαιο έχει στο εσωτερικό του λίμνες, οι οποίες μάλιστα αναπτύσσονται κλιμακωτά, σε τρεις ορόφους.

Το φαινόμενο αυτό το κάνει μοναδικό όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τις λίμνες, το σπήλαιο έχει και μια τεράστια ποικιλία σταλακτιτικών σχηματισμών, απαράμιλλης ομορφιάς.

ÓÐÇËÁÉÏ ËÉÌÍÙÍ ÊÁËÁÂÑÕÔÙÍ///ÄÇÌÏÓ ÊÁËÁÂÑÕÔÙÍ--EUROKINISSI

Το σπήλαιο είναι η παλαιά κοίτη ενός υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 γραφικές λίμνες.

 

Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα και είναι φωτισμένο. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ’ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος σα\αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.

Στο κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.

Το Σπήλαιο απέχει 17 χλμ από τα Καλάβρυτα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για επίσκεψη στο Σπήλαιο Λιμνών ΕΔΩ

Ο μύθος του Σπηλαίου Λιμνών

Ο μύθος παραδίδει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου.

Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Αροάνιων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε. Στη συνέχεια τις οδήγησε στο χωριό Λουσσοί.

Πηγή : News.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.