Οι ήδη υψηλές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Κίνα έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις στο α΄ εξάμηνο του 2016 με 20 γιγαβάτ νέων έργων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Xinhua, ενώ ταυτόχρονα αρνητική εικόνα παρουσιάζει ο τομέας απασχόλησης στην πράσινη ενέργεια στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως επισημαίνει ο σύνδεσμος CPIA, η κινεζική αγορά έχει ξεπεράσει πλέον την γερμανική σε όρους συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών και είναι πρώτη παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον φορέα, οι επιχειρήσεις του κλάδου έσπευσαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους πριν λήξει η προηγούμενη ταρίφα στις 30 Ιουνίου, καθώς στη συνέχεια υποχώρησε κάτω από τα 0,15 δολάρια ανά κιλοβατώρα.

Όπως είναι φυσικό, οι εγκαταστάσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες στο υπόλοιπο του έτους, ενώ πέρυσι η Κίνα εγκατέστησε 43 γιγαβάτ και πλέον διαθέτει 63 γιγαβάτ στο σύνολο, αν και αρκετά έργα παραμένουν μη συνδεδεμένα με το δίκτυο λόγω προβλημάτων και περιορισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει ήδη τον στόχο για τις φετινές εγκαταστάσεις, που έκανε λόγο για 18,1 γιγαβάτ. Πλέον, αναμένονται περί τα 30 γιγαβάτ σε ολόκληρο το έτος.

Απασχόληση

Η απασχόληση στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη Βρετανία υποχώρησε το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά το ένα τρίτο λόγω της περικοπής των επιδοτήσεων και άλλων κρατικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της PWC και του συνδέσμου φωτοβολταϊκών STA, 12.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέχρι σήμερα εξαιτίας των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση τον περσινό Ιούλιο.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 238 εταιρείες που απασχολούσαν πέρυσι 5.362 εργαζόμενους και πλέον απασχολούν 3.665. Αν ισχύει η ίδια πτώση σε ολόκληρο τον κλάδο, μεταφράζεται σε απώλεια 12.500 θέσεων εργασίας.

Η βρετανική βιομηχανία ΑΠΕ αναπτύχθηκε βάσει του σχήματος Renewables Obligation (RO), ένα σύστημα ποσοστώσεων, που οδήγησε μόνο σε δημοσίως επιδοτούμενες επενδύσεις ενέργειας στη χώρα, μετά την εποχή των ιδιωτικοποιήσεων το 1989.

Αρχικά, οι αιολικές επενδύσεις αναπτύχθηκαν ραγδαία στη Σκωτία, η οποία για το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα ανεμοδαρμένο μέρος, και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μετά τη σημαντική μείωση του κόστους της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, το σχήμα RO έδωσε ώθηση για ένα νέο κύμα επενδύσεων.

Παράλληλα, το 2010, η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου υιοθέτησε νέα FiT για τη στήριξη μικρής κλίμακας εγκαταστάσεων χαμηλών σε εκπομπές άνθρακα μέγιστης ισχύος 5 MW.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, συνολικά 4,4 GW ?στην πλειοψηφία τους φ/β- συνδέθηκαν με το καθεστώς των FiT, ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα περίπου 11 GW αιολικών και 5 GW φ/β εγκαταστάθηκαν με RO.

 

Πηγή : imerisia.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.