Σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερες επενδύσεις μεταξύ 2016 και 2040 θα προσελκύσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, παρά τις σταθερά χαμηλές τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg.

Όπως επισημαίνουν τα πρακτορεία Reuters και AP, αναμένεται να επενδυθούν 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, και 1,2 τρισ. για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Οι περισσότερες εξ αυτών θα βρίσκονται στην Ινδία και σε άλλες αναδυόμενες ασιατικές αγορές. Το φυσικό αέριο θα προσελκύσει 892 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, παρά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ως πηγή παγκόσμιας παραγωγής, το φυσικό αέριο θα ξεπεραστεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2027. Μετά από άλλα δέκα χρόνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προσπεράσουν και τον άνθρακα», όπως δήλωσε στο Reuters μέλος της ερευνητικής ομάδας που συνέγραψε την έκθεση.

Οι ειδικοί του Bloomberg υπολογίζουν όμως ότι απαιτούνται ακόμα 5,3 τρισ. δολάρια επενδύσεων έως το 2040, ώστε τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να μην ξεπεράσουν το όριο των 450 μερών ανά εκατομμύριο.

Οι εκπομπές στην Κίνα, η οποία θα φτάσει γρηγορότερα σε στάδιο μετάβασης της οικονομίας και της βιομηχανίας της, θα φτάσουν την ανώτατη τιμή τους το 2025. Αντίθετα, η αυξανόμενη χρήση του άνθρακα στην Ινδία και σε άλλες οικονομίες της Ασίας θα ωθήσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 5% πάνω από τα επίπεδα του 2015 ως το 2040. Το ίδιο έτος, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης αναμένεται να έχει φτάσει το 70%, και των Ηνωμένων Πολιτειών το 44%.

Επενδυτικές τάσεις
Το 2015, επενδύθηκαν περισσότερα από 367 δισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ύψους 253 δισεκατομμυρίων. Τα ποσά αυτά είναι ενδεικτικά των επενδυτικών τάσεων στους δύο ενεργειακούς τομείς, με τη σημαντική άνοδο των επενδύσεων στις ΑΠΕ να έχει άμεση σύνδεση με την επενδυτική πτώση στα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει η έκθεση της καναδικής ΜΚΟ Clean Energy Canada.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ξεπέρασαν τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες στο ύψος των επενδύσεων, ηγούμενες από την Κίνα, που με επενδύσεις 110,5 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας παγκοσμίως, και την Ινδία, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με επενδύσεις ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων. Οι αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, παρέχουν ενέργεια σε πολλές κοινότητες για πρώτη φορά και θέλουν να αποφύγουν το βάρος ενός κεντρικού δικτύου. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έγιναν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ύψους 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

 

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.