Πως θα αντιδρούσες στη σκέψη ότι σε μερικά χρόνια η Μεσόγειος θα έχει περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ότι ψάρια ως το 2050;

Γνωρίζεις ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε λεπτό καταλήγει στη θάλασσα ποσότητα σκουπιδιών ίση με ένα φορτηγό;
Η κατάσταση στις θάλασσες φαίνεται να γίνεται όλο και πιο σοβαρή, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η ποσότητα των σκουπιδιών που απορρίπτονται στην θάλασσα θα διπλασιαστεί.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Η παραγωγή πλαστικού έχει 20πλασιαστεί από το 1964, ενώ έφτασε τους 311 εκατομμύρια τόνους το 2014. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων, αυξάνοντας παράλληλα και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων .

Πέρα από τη συνεχή ανάγκη για όλο και περισσότερο πλαστικό, πρόβλημα αποτελεί και σε πολλές περιπτώσεις η μη επιτυχής διαχείριση πλαστικού.
Η πλειονότητα του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται επιτυχώς, ενώ σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% στέλνεται σε χωματερές και το 1/3 καταλήγει πίσω στο περιβάλλον και ειδικά στις θάλασσες.

Για να μην φτάσουμε στο σημείο οι θάλασσες μας να έχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε το πλαστικό.  
Μια κίνηση έγινε από το Ellen MacArthur Foundation με «το όραμα μιας παγκόσμιας οικονομίας στην οποία το πλαστικό δεν θα αποτελεί μέρος των σκουπιδιών, ενώ η αλλαγή αυτή θα περιγράφεται με συγκεκριμένα βήματα».

Το όραμα αυτό είναι χτισμένο στην εφαρμογή των αρχών μιας κυκλικής οικονομίας στην παγκόσμια ροή πλαστικού, η οποία θα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο απόρριψης του και να μειώσει τα ποσοστά που καταλήγουν στη θάλασσα.  Θα πρέπει η το μοντέλο διαχείρισης πλαστικού να προωθεί την αναγέννηση και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ώστε σταδιακά να μειωθεί το μέγεθος των απόβλητων.

Βοήθησε και εσύ να αλλάξει η κατάσταση αυτή με το να μειώσεις τη χρήση του  πλαστικού στην καθημερινότητά σου. Αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα, το θαλάσσιο περιβάλλον θα υποστεί τεράστια καταστροφή. Δες εδώ τι μπορείς να κάνεις για γίνεις και εσύ η αλλαγή! Προλαβαίνουμε!

Πηγή : kalyterizoi.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.